Till dig som möter en person i sorg

Många kan känna sig rädd att möta sörjande. Att vara rädd för att göra fel.

Råd till dig som möter någon i sorg

]

Våga sätt ord på förlusten. Ta reda på hur personen känner just idag.

]

Tystnad är överordnat ord och att lyssna utan att ge goda råd eller uppmuntrande kommentarer är läkande.

]

Att möta sörjande kan väcka egna känslor man tror sig inte kunna hantera. Tyvärr kan det leda till tillbakadragenhet och tystnad, tvärtemot vad den sörjande behöver.

]

Sorg sänker initiativförmågan för den sörjande, DU behöver vara den som ansvarar för att höra av dig. Säg inte ”jag finns - ring när du vill.” Den som sörjer känner många gånger att de är en belastning och att andra har sitt. Ansvara därför för kontakten.

]

En annan människas lidande kan väcka en impuls att man måste säga och göra rätt saker. Men när det värsta redan hänt finns inget man kan göra för att ta bort smärtan.

]

Visa värme och omsorg - men se inte den sörjande som skör utan räkna med att din vän finns däri sig själv.

]

Ge gärna praktiskt stöd med vardagliga saker.

]

Ha acceptans och tålamod för sorgens alla uttryck.

]

Att älta och upprepa kan hjälpa den sörjande att förstå och skapa en bild av dödsfallet.

]

Konstruktiva samtal som samtal med siktet inställt på framtid - kan också vara hjälpsamt.

]

Den sörjande vill också att allt skall vara som vanligt (trots förlusten). Prata därför om era vanliga saker som tidigare.

]

För den som förlorat en närstående kan det kännas bra om du uppmärksammar viktiga datum, årsdagar och högtider.

]

Kom ihåg att bjuda med din vän till middagar och andra trevligheter – var inkluderande.

]

Slutligen, visa närvaro under lång tid, mycket längre än du tror. Många upplever att så fort de börjar må bättre och bli mer aktiva igen så avtar stöd och intresse från omgivningen.

Sorg efter dödsfall.

Efter att någon som är nära dig har avlidit finns ett behov av att sörja.

Sorgearbetet syftar till att förstå innebörden av det som hänt och anpassa sig till en förändrad livssituation. Man brukar säga att; Sorgen är kärlekens pris och den sorg som smärtar visar att vi förlorat någon som är betydelsefull för oss. Sorgen tar plats på olika sätt, den påverkar känslor, tankar, kroppens reaktioner och vi får förändrade beteenden, kanske känner du inte igen dig och tänker att inget kommer att bli bättre eller som förut.

I terapi kan konkreta verktyg tillhandahållas för att kunna stå ut när det är svårt, närma sig det som hänt och anpassa sig till de nya omständigheterna. Men även vägledning och stöd kring hur man tar nödvändiga steg mot det som ger värde, meningsfullhet och livsglädje igen. Terapi kan vara ett tillfälle för att få reflektera över de existentiella frågorna som ofta väcks i en sorg.

Slutligen kan även stödjande samtal individuellt eller i grupp vara nog så hjälpsamt vid normal och okomplicerad sorg. Detta kan vara särskilt värdefullt om det sociala nätverket är bristfälligt. Precis som det finns lika många sätt att sörja som det finns människor måste terapi alltid anpassas efter individens unika behov.

Att stödja ett barn i sorg.

Barn behöver vuxnas stöd för att förstå dödens innebörd och reglera sorgens reaktioner.

Vuxna kan hjälpa barnet att sätta ord på upplevelserna, men också stödja dem i andra uttrycksformer såsom lek, musik, teckningar och annat skapande.

Kontakta mig

12 + 8 =