Sorg vid dödsfall
Sorgen är kärlekens pris
Efter ett någon som är nära dig har avlidit finns ett behov av att sörja. Sorgearbetet syftar till att förstå innebörden av det som hänt och anpassa sig till en förändrad livssituation. Man brukar säga att; Sorgen är kärlekens pris och den sorg som smärtar visar att vi förlorat någon som är betydelsefull för oss.
Sorgen tar plats på olika sätt, den påverkar känslor, tankar, kroppens reaktioner och vi får förändrade beteenden, kanske känner du inte igen dig och tänker att inget kommer att bli bättre eller som förut.
I terapi kan konkreta verktyg tillhandahållas för att kunna stå ut när det är svårt, närma sig det som hänt och anpassa sig till de nya omständigheterna. Men även vägledning och stöd kring hur man tar nödvändiga steg mot det som ger värde, meningsfullhet och livsglädje igen. Terapi kan vara ett tillfälle för att få reflektera över de existentiella frågorna som ofta väcks i en sorg.
Slutligen kan även stödjande samtal individuellt eller i grupp vara nog så hjälpsamt vid normal och okomplicerad sorg. Detta kan vara särskilt värdefullt om det sociala nätverket är bristfälligt. Precis som det finns lika många sätt att sörja som det finns människor måste terapi alltid anpassas efter individens unika behov.
Sorgens uttryck
Alla sörjer vi på olika sätt och sorgens uttryck kan även skifta inom en individ från tid till tid. Det är viktigt att tillåta sorgen hur den än ser ut. Ett sorgearbete är en tids- och energikrävande process som saknar tidsramar. Sorgen kan ibland komma senare när man väl förstått att hen saknas i ditt liv och att man förstått förlusten.
Vanligtvis pendlar man mellan förlustorienterade beteenden och ett framtidsinriktat nyorienteringsarbete – vilket syftar till att anpassa sig till de nya omständigheterna. För att gå vidare är båda dessa processer lika viktiga. Successivt börjar livet återfå sina färger och man upplever meningsfullhet och livsglädje igen. Vissa kan då känna skuld eller bli rädd att man ska glömma bort den som dött. Du kan både sörja och samtidigt gå vidare.
Var tillåtande mot dig själv
Sorg ger alla möjliga somatiska, emotionella och kognitiva reaktioner och de kan växla snabbt. Ibland blir man rädd för sina egna reaktioner, tror man håller på att bli galen, allvarligt sjuk eller att man aldrig ska komma tillbaka till ett fungerande liv igen. Ibland är sorgen så smärtsam att det känns som att man inte överlever, men det går. Det bästa du kan göra är att vara tillåtande mot dig själv och sänka krav och ambitioner en tid. Det går att säga nej till andra.
I sorgen har du kanske känslor av övergivenhet, känner en tomhet eller meningslöshet. En förlust kan ibland kännas övermäktig att man känner sig bedövad, avskärmad eller upplever overklighetskänslor. Det är lätt att fastna i tankar om varför detta skett och om det hade gått att undvika. Det är vanligt att känna skuld för saker man gjort eller inte gjort. Ibland kan man fastna i en slags kamp mot det som skett – det får inte vara sant! Det borde inte ha skett, om så om och så vidare. Detta ältande är jobbigt och tär på livet.
Samhörighet med andra
Det är vanligt att känna existentiell ensamhet i sorg. Kanske upplever du att andra inte förstår eller att det känns jobbigt att sörja i närvaro av andra. Tacka ja ibland, dra dig inte undan sociala aktiviteter fastän du kanske känner för att tacka nej. Ofta är just samhörighet med andra det som bidrar till glädje och meningsfullhet. Våga beskriv för andra vad du behöver och hur du vill bli bemött. Ta emot hjälp från dem som erbjuder. Att fortsätta med regelbundna rutiner som promenader när det är dagsljus, äta litet vid alla måltider, lägga sig samma tid kan hjälpa.
Saknaden efter personen kanske aldrig går över, men smärtan förändras och ”mildras” med tiden. Den kan göra sig påmind olika starkt och vid olika tillfällen. När vi lämnat den svåraste tiden bakom oss upplever många en djupare kontakt med sig själv, livet och vad som verkligen är viktigt. Kanske har dina värderingar förändrats.
När behöver man söka hjälp?
En sorgereaktion kan innebära påtaglig funktionsnedsättning och orsaka sjukdomsliknande symtom, men tillståndet ska inte medikaliseras. För en majoritet är sorgen intensiv i början men mildras med tiden. En del känner ökad oro eller ångestkänslor under en tid. Om reaktionerna förvärras, en intensiv trötthet eller kraftigt nedsatt allmäntillstånd blir ihållande kan hjälp behövas. Sorg aktiverar samma system i kroppen som vid stress – för vissa innebär det ett konstant stresstillstånd och då finns inte utrymme för återhämtning. Sorg kan ibland övergå till ett tillstånd av utmattning eller depression.
Det kan finnas försvårande omständigheter kring dödsfallet som motverkar naturlig återhämtning. Det kan röra sig om plötsliga och traumatiska omständigheter runt dödsfallet, självmord, att personen blev vittne till döden, att det finns många ouppklarade omständigheter runt dödsfallet eller att man haft en komplicerad relation till den som dött.
Om man får stora anpassningssvårigheter till det som hänt, är upptagen av bitterhet och hämnd alternativt plågas av svåra skuldkänslor eller självförebråelser kan det vara ett tecken på komplicerad sorg. Då krävs oftast hjälp för att komma vidare. Andra tecken på det kan vara stark ångest eller känsloförändringar, påträngande bilder eller andra sinnesintryck kring dödsfallet, Hjälp kan också behövas vid avsaknad av sorgereaktion eller starkt undvikande och isolering.
Att möta någon i sorg.
Tyvärr kan det leda till tillbakadragenhet och tystnad, tvärtemot vad den sörjande behöver. Sorg sänker initiativförmågan för den sörjande, DU behöver vara den som ansvarar för att höra av dig.
Barn i sorg.
Barn kan uppleva sorg vid förluster av olika slag eller större omställningar i livet. Mycket är överensstämmande mellan vuxnas och barns behov vid sorg.
Barns förståelse för döden skiljer sig i regel från den vuxnes och barn bearbetar en förlust utifrån den ålder och den förståelseram de har.
Ju yngre barnet är desto mer kommer barnet uttrycka sin sorg på annat sätt än i ord.
Stöd till Närstående samt Anhörigstöd.
Är någon i din närhet, vän eller familj – allvarligt sjuk eller har sjukdomar eller annat som påverkar dig?
Jag stödjer och lyssnar samt hjälper dig finna strategier, samtalen anpassas utifrån din situation.