KBT - kognitiv beteendeinriktad terapi

Ett samlingsbegrepp för psykoterapi som har sin grund i forskning inom kognitiv psykologi och inlärningspsykologi

Om KBT

KBT – kognitiv beteendeinriktad terapi, är ett samlingsbegrepp för psykoterapi som har sin grund i forskning inom kognitiv psykologi och inlärningspsykologi. KBT är en evidensbaserad behandling, det vill säga att det finns ett starkt forskningsstöd för att de metoder som används är effektiva vid behandling av olika problem. Socialstyrelsen rekommenderar KBT som behandling vid ett flertal olika problemområden.

KBT karakteriseras av ett aktivt samarbete mellan terapeut och klient, strukturerade samtal, tydliga mål samt hemuppgifter mellan samtalen som terapeut och patient skapar tillsammans.

När kan det vara dags att söka terapi?

Det kan vara bra att gå i terapi när den egna kraften att komma vidare inte riktigt räcker till för att må bra och hantera livet på ett sunt sätt.

I det professionella samtalet har vi möjlighet att på ett mer strukturerat sätt bena ut och sätta ord på problematiken och tillsammans hitta fungerande verktyg för att komma vidare, acceptera eller förstå orsakerna bakom.

Ibland kan det räcka med att förändra ett tankemönster, medan andra svårigheter kan kräva ett mer emotionellt arbete. Vi kan behöva titta på om det finns tidigare upplevelser som hindrar dig från att leva det liv du önskar.

Psykoterapi är hjälpsamt vid olika slags problem

Exempel på det jag arbetar med:

]

Oro och/eller social ångest

]

Social fobi

]

Panikångest

]

Stress

]

Sorg

]

Gränssättning

]

Livskriser

]

Relationsproblem

]

Svartsjuka

]

Sviktande självkänsla

]

Konflikträdsla

]

Prestationsångest

]

Nedstämdhet/depression

]

Medberoende

AFT – affektfobiterapi.

En integrativ terapiform med affektfokus.

AFT står för affektfobiterapi som är en integrativ terapiform med affektfokus och tekniker från bland annat psykodynamisk terapi och KBT och som utvecklades i början av 1980-talet av den amerikanska psykologiprofessorn Leigh McCullough.

Hon såg en parallell mellan hur patienter i beteendeterapi blev bättre genom att successivt exponeras för skrämmande saker som hundar hissar och spindlar, och hur patienter i psykodynamisk terapi blev bättre i takt med att de vågade närma sig minnen, känslor och fantasier.

Kontakta mig

11 + 15 =